Oprichten van een Hersenletselcentrum vereist eendracht!

Op 9 december stond een wensdroom centraal: de oprichting van een Hersenletselcentrum Groningen/Drenthe. Geen gebouw maar een ideologie met eendracht als het fundament. Het innovatieve Hersenletselcentrum zal ontstaan door bundeling van krachten en expertise van ervaringsdeskundigen en professionals van veel organisaties. Een netwerk, waarin een ‘netwerkleider’ coördineert. De nadrukkelijke positie en inzet van de ervaringsdeskundigen maakt dit Hersenletselcentrum uniek. Het Hersenletselcentrum wordt daarmee een vraagbaak en lichtboei voor mensen met hersenletsel en hun familie én voor professionals.

Tijdens de inspiratiebijeenkomst op 9 december j.l.  in het Heymanscentrum werd de wensdroom toegelicht door ervaringsdeskundige Ellis Merkelijn en door twee leden van de stuurgroep Ria Berkel (Lentis/Dignis) en Truus Dolstra (MEE Groningen). Joukje van der Naalt (neuroloog UMCG) ging in op de Zorgstandaard voor Traumatisch Hersenletsel en Lies Korevaar (lector Rehabilitatie Hanzehogeschool) verzorgde een presentatie over de belevingswereld en meerwaarde van de inzet van ervaringsdeskundigen.

De bijeenkomst moet een vonk worden. Een vonk die overspringt en leidt tot enthousiasme. De aanwezigen  is gevraagd na te denken over mogelijke deelname aan en samenwerking met het Hersenletselcentrum, zowel op het gebied van expertise als financiën. Het begin is er, want de Hersenstichting heeft het netwerk Groningen/Drenthe aangewezen als één van de 4 landelijke koplopers voor de Implementatie Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel. Een erkenning van onze expertise, samenwerking en ambities!

Dinsdag 9 december waren er ruim 80 belangstellenden! Onze nieuwe klankbordgroep ervaringsdeskundigen was goed vertegenwoordigd!
Ook is het filmpje van Ada Koops over de 4-mijl klaar en is de aanvraag voor het goede doel als Hersenletsel Centrum Gr/Dr ingediend. Het filmpje is getoond tijdens de bijeenkomst. 

Met dank aan Henk Gubbels van Bright Moon Media die dit kosteloos voor ons heeft gedaan. :-) 

Hartelijke groet,

Marja Steegenga

Coördinator Advies- Informatieteam Hersenletsel (AIH)
Groningen / Drenthe  

De meeting werd georganiseerd door de Stuurgroep Hersenletselcentrum Groningen/Drenthe i.o.: Bert Eissens (UMCG/Centrum voor Revalidatie), Marianne van der Harten (De Noorderbrug), Henk de Vries (Interzorg), Hilly Nijenhuis en Wim Stadman (Hersenletsel.nl) , Ria Berkel ( Lentis/Dignis), Truus Dolstra (MEE Groningen) en Marja Steegenga (coördinator AIH Groningen/Drenthe)