Rotterdam investeert in “NAH Ervaringsdeskundigheid”

In het kader van Rotterdamse Initiatieven Zorg en Welzijn heeft het fonds Sociale Infrastructuur financiële middelen beschikbaar gesteld om het project “NAH Ervaringsdeskundigheid Dichterbij” te kunnen uitvoeren.

Een niet aangeboren hersenletsel (NAH) heeft vaak (on)zichtbare beperkingen, die een actieve deelname aan onze samenleving belemmeren. Getroffenen ontvangen geïndiceerde begeleiding om hen te ondersteunen. Met een toenemend aantal mensen met NAH zullen de middelen voor de begeleiding efficiënter ingezet moeten worden.

Het project “NAH ervaringsdeskundigheid Dichterbij” zet in op de flexibiliteit en eigen kracht van de NAH-getroffenen en streeft naar een vloeiende overgang van geïndiceerde begeleiding naar aangepaste vrij toegankelijke (niet-geïndiceerde) welzijnsactiviteiten in eigen omgeving. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van geschoolde vrijwilligers: Deskundige vrijwilligers waaronder een twintigtal ervaringsdeskundigen worden voor hun taak toegerust.

Op minimaal zes plaatsen in verschillende deelgemeenten van Rotterdam, zullen op vaste tijden activiteiten en cursussen plaatsvinden die de inclusie van mensen met NAH bevorderen en hun mantelzorgers ondersteunen. Ook wordt ingezet op scholing van medewerkers van wijkgebouwen en buurten. Initiatiefnemers zijn de samenwerkende partners van het Hersenletselcentrum Rotterdam-Rijnmond in samenwerking met de Unie Van Vrijwilligers.

In de deelgemeenten toetsen we samen met mensen met NAH het reguliere aanbod van welzijnsactiviteiten op geschiktheid voor de doelgroep met NAH en worden – indien nodig -  aanbevelingen gedaan om de reguliere activiteiten beter toegankelijk te maken voor mensen met hersenletsel en hun mantelzorgers. Daarnaast vindt er deskundigheidsbevordering plaats voor vrijwilligers.

Eind 2015 zal het project zijn projectstatus inruilen voor een “blijvend vangnet voor mensen met NAH en hun mantelzorgers” en gecontinueerd worden door inbedding in het Hersenletselcentrum Rotterdam-Rijnmond. Nu investeren betekent dat er in de toekomst NAH- (ervarings)deskundige vrijwilligers inzetbaar zijn in de Rotterdamse wijken.